Voimallinen ja vapaa

Powerful people – powerful relationships (voimallisia ihmisiä – voimallisia ihmissuhteita), ensimmäiset sanat, jotka kirjoitin muistiinpanoihini, kun kävin läpi Danny Silkin ”Relationships Core Track”.

Joskus 2008-2009 kuuntelin opetusta Bethelistä, Danny Silk puhui kunnioituksen kulttuurista. Jäin koukkuun ihan heti. Ja sille tielle jäin. Jos olet lukenut blogiani, varsinkin vanhaa blogiani (sivustoa ei enää ole, mutta tässä linkki yhteen uudelle sivulle siirtämääni postaukseen Päivä, jolloin maailma kaatui tiedät, että monessa elämän kipeässä kohdassa Jumala on muistuttanut minua jostain hänen kirjoistaan tai opetuksesta oppimastani ja siitä tuli avain lukittuun tilanteeseen.

Ajattelen, että voimme antaa vain sitä, mitä meillä on. En voi antaa Danny SIlk -pakettia. Voin antaa vain Anne Aalto -paketin, ja siksi suosittelenkin lämpimästi hänen kirjojaan.

Tämä sarja on ”minä-keskeinen”. Kun puhutaan aikuisista ihmisistä, ainoa ihminen, jonka puolesta voin tehdä päätöksiä, olen minä itse. Ainoa henkilö, jonka käytöstä ja valintoja voin muuttaa, olen minä itse. Tämä pätee meihin jokaiseen.

TIEDÄTKÖ OLEVASI VOIMALLINEN? HALUATKO OLLA VOIMALLINEN?

Sinä et voi pakottaa minua rakastamaan sinua – minä en voi pakottaa sinua rakastamaan minua. Mutta minä voin valita rakastaa sinua riippumatta, mitä sinä valitset.

Siinä se on! Yksi ydinasioista: Me olemme voimallisia henkilöitä, otamme vastuun elämästämme ja valinnoistamme. Kontrolloimme omia valintojamme, emme ole uhreja emmekä tee muista vastuullisia elämästämme. Emme kontrolloi tai manipuloi muiden valintoja emmekä anna muiden tehdä sitä meille. Me voimme ottaa tai me voimme oppia ottamaan, vastuun elämästämme ja valinnoistamme.

Helppo sanoa, et tiedä; millaisissa olosuhteissa elän - ihmissuhdehelvetissä vuosi toisensa jälkeen, ilman ulospääsyä, kroonisesti sairas, masentuneena. Totta, en tiedäkään. Enkä myöskään sano, pitäisikö sinun kävellä ulos elämäntilanteestasi enkä voi pakottaa sinua valitsemaan mitään, mitä kirjoitan, tai edes lukemaan tätä. Älä silti suutu, tämä on vain toisin sanoin sama ydinasia - laajensin sen vain ihmisistä myös olosuhteisiin.

Luin monta vuotta sitten miehestä nimeltään Viktor Frankl. Hän oli juutalainen, keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana. Hän päätti, että on yksi asia, mitä natsit eivät voi kontrolloida hänen elämässään: hänen kykynsä valita oma asenne, riippumatta olosuhteista. Hän ei pystynyt kontrolloimaan kaikkea (tai siis ei juuri mitään), mutta hän kontrolloi itseään ja asennettaan.

Elin vuosikausia uskoen, että Jumala kontrolloi kaikkea, että kaikki, mitä minulle tapahtui, oli Hänen aikaansaannostaan tai Hänen sallimaansa (oletko miettinyt noiden kahden eroa, onko sitä. Hedelmä on sama). Minusta tuli pahojen asioiden uhri. Jäin vain odottamaan, että Hän jotenkin kääntää pahan hyväkseni (Room. 8:28). En noussut taistelemaan itseni puolesta, kun en ollut varma, mistä ja miksi asiat tapahtuivat. En ollut myöskään oppinut, että olen hyvien panostusten arvoinen.

Sydämeni rukous oli: Jumala ota hallintavalta koko elämästäni, ei minun tahtoni vaan Sinun. Tee kaikki päätökseni ja opeta minua kuulemaan ääntäsi niin, että kuulen tahtosi.

Kuulostaa niin raamatulliselta, eikö vain? Sydämeni rukous on edelleen päästä niin lähelle Häntä, ettei voi enää nähdä, missä minä lopun ja Hän alkaa. Mutta hallintavaltaa emme voi luovuttaa pois. Se on yksi ydinolemuksemme ominaisuuksia Hänen kuvakseen luotuina: meillä on vapaa tahto ja siihen liittyy myös vastuu. Tämä oma vapaa tahto, vapaus hallita itseämme näkyy jo ensimmäisten ihmisten elämässä. Paratiisissa oli hyvän ja pahan tiedon puu. Jumala ei tullut potkimaan käärmettä ulos paratiisista vaan antoi Adamin ja Eevan päättää omista valinnoistaan tilanteessa.

Hän ei kuitenkaan jättänyt meitä pärjäämään yksin.

1. Joh.4:10 (KR92) Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä

Gal. 5:22 Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen (kr. egkrateia, myös itsekontrolli) .

2. Tim. 1:7 (KR92) Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen.

Snl 25:28 Kuin kaupunki, varustukset hajalla, muuria vailla, on mies, joka ei mieltänsä hillitse

Vasta viimeisen puolentoista vuoden aikana olen alkanut nähdä tuon Galatalaiskirjeen jakeen syvemmän todellisuuden. Itsehillintä ei ole oma loputon taistelumme vaan Hengen hedelmä. Hän on voimauttanut ja varustanut meidät vaeltamaan omana itsenämme, käyttämään vapaata tahtoamme valita Hänet joka tilanteessa. Kun valitsen Hänet, valitsen rakkauden, sekä itseäni, että muita kohtaan.

Titus 2:11-12 Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa,

Kun valitsemme uskoa sen, mitä Jumala sanoo meistä, tulemme kykeneviksi ottamaan vastaan Hänen armonsa, joka auttaa, joka antaa voiman hengen hedelmälle, kun valitsemme sen.

Tämä ei ole kuitenkaan mikään on/off -katkaisin. Kun päätin, että annan rakkauteni olla päällä riippumatta, mitä toinen henkilö tekee tai ei tee, törmäsin pelkoon, törmäsin omiin suojamuureihini. En niihin muureihin, jotka muodostavat terveet rajat vaan niihin, jotka suojelevat minua kivulta, loukkaantumiselta, niihin muureihin, jotka sanovat: ”olen mieluummin ilman sydänten kosketusta kuin riskeeraan, että sydäntäni haavoitetaan taas”.

Kahden voimallisen ihmisen suhde on paikka, jossa olen löytänyt, kuka oikeasti olen, paikka, jossa sallin itseni olla oma itseni ja sallin toisen olla oma itsensä. Silloin erilaisuus ei aiheuta ahdistusta. Silloin kummankaan ei tarvitse kontrolloida toista tai tulla toisen nitistämäksi tai tyhjiin imetyksi.

Summa summarum
• Ihmissuhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnille, kasvulle ihmisenä ja kristittynä.
• Jumala loi meidät omaksi kuvakseen, meillä on vapaa tahto, vapaus tuo aina myös vastuun.
• Vain sinä kontrolloit valintojasi ja toisin päin; sinä et voi kontrolloida toisen valintoja.
• Olet saanut terveen harkinnan hengen, hengen hedelmänä itsehillinnän (itsekontrollin) ja Hänen armonsa voimauttamaan hyvät päätöksesi.
• Meidän tarvitsee ymmärtää ihmissuhdedynamiikkaa ymmärtääksemme itseämme ja toista.

AKTIVOINTIHARJOITUS
1. Sulje silmäsi ja rukoile: Pyhä Henki, näytä minulle ihmissuhde/-suhteita, jonka haluat nostaa esiin tässä haasteessa?

Kun Hän näyttää sinulle ihmisiä, katso heitä sielusi silmin, ajattele heitä ja tunnista se tunne, jota koet juuri nyt.

2. Ajattele elämääsi kolme vuotta eteenpäin näiden ihmisten kanssa. Jos suhteenne on jatkunut samaa rataa, miltä se näyttää silloin? Miltä se tuntuu? Onko se, mitä näet, tunnet, se, mitä haluat tuolta suhteelta?

3. Jos vastaus oli ei, et halua, että tuo suhde kehittyy samaa rataa. Haluat muutoksen, haluat jotakin enemmän. Mitä haluat?

Emme voi kontrolloida toisen päätöksiä, vain omiamme. Emme voi haluta jotain toisen puolesta. Voimme vain tunnistaa, mitä me itse haluamme, ja päättää, minkä verran olemme halukkaita satsaamaan. (en ota tässä kantaa ihmissuhteisiin, joissa ainoa jäljellä oleva vaihtoehto on laittaa kantapäät vastakkain).

Ihmissuhteet kuuluvat meidän vapaus. ja vastuualueeseemme, mutta jos tuntuu siltä, ettet tiedä, mitä haluat, kysy Jeesukselta. Jeesus, veljemme ja paras ystävämme, auttaa sinua löytämään, mitä haluat omilta ihmissuhteiltasi.

Kirjoita ylös, miltä haluat tuon ihmissuhteen näyttävän kolmen vuoden päästä. Päätä lähteä matkalle, missä olet vapaa valitsemaan riippumatta siitä, mitä toinen valitsee.

JULISTA ITSELLESI (ääneen)
• Olen voimallinen.
• Voin valita, ja valitsen, rakkauden.
• Isä on antanut minulle voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen.
• Haluan tehdä työtä itseni kanssa pitääkseni vapauden ja yhteyden toisten ihmisten kanssa.