Värillisistä linsseistä

Syksyllä puhuimme kurssilla värjääntyneistä linsseistä. Linssit ovat ajatusmalleja, ajattelutapoja, joiden kautta suodatamme elämää. Meitä ovat opettaneet ihmiset, olosuhteet, kokemukset. Olemme opiskelleet aikaisemmin eläneiden löytämiä ajatusmalleja ja muodostaneet omat, subjektiivisen suodattimemme ja näin värjänneet linssimme. Pyysimme Pyhää Henkeä näyttämään meille ne värjääntyneet linssit, joiden läpi katsomme elämää, tilanteita ja ihmissuhteita.

Esimerkki värjääntyneistä linsseistä voisi olla, ettet kelpaa. Alakoulussa sinua ei valittu joukkueisiin, olit aina se viimeinen, joka toisen joukkueen oli lopuksi pakko ottaa, kun muita ei ollut jäljellä. Aikuisena katsot kanssaihmisiä näiden linssien läpi. Kun olet jossain tilanteessa, jossa ihmisiä jaetaan ryhmiin, katsot ryhmänjohtajia ja näet, etteivät he halua valita sinua. Se on kuitenkin värjättyjen linssiesi läpi suodattuva ”totuus”, ei se, mitä toiset oikeasti ajattelevat. Värjätyt linssisi vaikuttavat siihen, mitä valintoja teet. Ehkä katselet varpaitasi ja olet kuin et olisi paikalla, yrität vetäytyä taaksepäin niin näkymättömäksi kuin mahdollista. Ehkä lähdet käymään vessassa ja olet poissa paikalta, kun ryhmät jaetaan.

Tänä aamuna mieleeni nousi ajatus: samalla tavalla kuin joskus emme ole valmiita päästämään irti rakentamistamme suojamuureista, emme ehkä halua päästää irti värjätyistä linsseistämme. Ne tuottavat kipua, mutta se kipu on meille tuttua, ja olemme ehkä rakentaneet itsellemme selviytymissysteemin. On turvallisempaa luottaa itsesuojeluun, kuin ottaa riski luottaa Jumalaan ja pettyä. On turvallisempaa mennä käymään vessassa, kun ryhmiä valitaan, eikä edes antaa kenellekään mahdollisuutta valita sinua viimeisenä. Valitsit itse tulla valituksi viimeisenä. Näetkö, mitä yritän sanoa?

Tunnistatko ne linssit ja suodattimet, joiden läpi katselet maailmaa? Jos elämässäsi on alueita, joissa et voi luottaa Jumalaan, Hänen Sanassaan paikkoja, joihin et voi uskoa, katselet niitä todennäköisesti värjättyjen linssien läpi. Ne vääristävät näkökykyämme ja rajoittavat vapauttamme Kristuksessa.

Rukous:

-         Pyhä Henki, katselenko elämää värjääntyneiden linssien läpi?

-         Millaiset nämä linssit ovat?

-         Teen parannuksen ja käännyn pois katsomasta elämää näiden linssien läpi. Sanoudu irti valheesta. (Lisää tähän se asia, jonka Pyhä Henki näytti.)

-         Tee profeetallinen teko: ota värjätyt lasit pois päästä ja ojenna ne Jeesukselle samalla, kun sanot: Jeesus, ojennan Sinulle nämä värjätyt linssit.

-         Pyhä Henki, millaiset linssit annat minulle näiden sijaan?

-         Laita profeetallisesti uudet lasit päähän ja rukoile: Pyhä Henki, auta minua uudistamaan mieleni ja rakentamaan uusia ajatusmalleja ja käyttäytymistapoja Sinun antamiesi linssien mukaisesti.

Huomioi, mitä Hän näytti sinulle, kun pyysit näyttämään värjäytyneet linssisi. Jos se yrittää palata takaisin valheineen, huomaat sen, koska se on nyt tunnistettu. Tiedät nyt, että ne ovat vihollisen valheita. Tule tietoiseksi uusista linsseistäsi ja totuta itsesi katsomaan niiden läpi.

Mutta mitä sitten, jos haluan antaa pois värjääntyneet lasini, mutta en pysty? Haluan, mutta en uskalla. Puhutaan siitä vähän myöhemmin lisää.