Pyhän Kosketus

Raili Venetvaara
opettelemassa elämään yhä kevyemmin
matkavarustein

”Riisu kengät
maa jolla seisot on Herran
pyhää ja puhdasta maata
katso ja kuuntele hiljaa
vaikka paljon et ymmärtää saata

Paina pääsi
maa jolla seisot on Herran
Hän itse puhuu ja kuulee
koskettaa meitä kuin viljaa
sillä Jumalan pelloilla tuulee

Joskus ajaton kohtaa ajan
silloin Jumalan aavistaa
joskus rajaton rikkoo rajan
silloin Pyhä koskettaa…”

Tässä laulussa Pekka Simojoki on hienolla tavalla pystynyt sanoittamaan jotain Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta. Tyhjentävästi sitä ei kukaan pysty tekemään eikä tarvitsekaan. Jokaisella meillä on oma kokemuksemme ja elämäntarinamme. Omaa kokemustani en pysty siirtämään toiselle, mutta pystyn jakamaan sen toisen kanssa ja silloin voi syntyä yhteys.

Olen saanut olla koko talven kurssilla, jossa on ollut aiheena hengellinen ohjaus. Mielenkiintoisten luentojen lisäksi olemme keskustelleet paljon erilaisissa pienryhmissä ja se on lisännyt kurssin vaikuttavuutta. Kun saa heti pohtia kuulemaansa toisten kanssa, huomaa ensiksikin, miten eri tavalla katsomme asioita ja samalla kuinka myös silloin voi syntyä yhteys, jos kohtaaminen on aito.

Kurssin lopuksi on vielä muutaman päivän retriitti Valamon luostarissa. Haluan lisää hiljentymisen taitoa, sillä olen huomannut, että se syventää omaa rukouselämääni. Lisäksi se helpottaa olennaisen informaation erottamista epäolennaisesta ja lisää erottelukykyä, mikä on nykyisin erittäin tärkeää mielen tasapainon ylläpitämiseksi.

”Joskus kaatuvat vanhat kaavat
Tuomas Mestarin nähdä saa
tarttuu käteen ja tuntee haavat
silloin Pyhä koskettaa…”

Vaatteita ommelleena tiedän, että mekon kaava, joka puki minua 20-vuotiaana, ei tee sitä enää 40 vuotta myöhemmin. Kaavat on uudistettava aikaan ja ikään sopiviksi, jotta niiden avulla tehdyt vaatteet tuntuisivat hyvältä ja myös näyttäisivät hyvältä päällä. Toisaalta nykyisin on joustavia ja iholle miellyttäviä materiaaleja, joista voi tehdä kauniita vaatteita aivan uudenlaisilla kaavoilla. Samoin hengellisyyden muodot ovat tulleet joustavammiksi kuin ennen. Yksilöllisyys ilman itsekeskeisyyttä ja yhteisöllisyys ilman yhdenmukaisuutta ovat tavoitteita, joita kohti on nyt helpompi kulkea kuin aikaisemmin.

 ”Pidä huolta tavoista, niin tavat pitävät huolta sinusta.” Elämän haasteet eivät ajan myötä häviä, ne vain muuttavat muotoaan. Hyvät, itselle sopivat toimintatavat auttavat elämään oman näköistä elämää ja antavat voimaa ja viisautta jaksaa silloinkin, kun elämän tapahtumat tuntuvat vievän kaiken energian ja jaksaminen on vähissä. Yksi sellainen tapa on säännöllinen pysähtyminen kuuntelemaan ja vain olemaan läsnä Jumalan kasvojen edessä.

”Tässä olen.” Riisun kengät ja annan Pyhän koskettaa…