Rakkauden kielet

KAKSI TAVOITETTA

Jokaisessa ihmissuhteessa on päämäärä, johon tietoisesti tai alitajuisesti pyrimme. Pyrimme joko rakastavaan yhteyteen tai turvalliseen etäisyyteen. Rakkauden valinta on yhteys, etäisyys taas on pelon valinta. Pyrimme sellaiseen etäisyyteen, jossa olemme turvassa.

RAKKAUDEN KIELET

Kun olen vapaa ja kun me molemmat olemme vapaita keskinäisessä suhteessamme ja huomaamme, että jokin asia rikkoo suhdettamme, olemme myös vapaita ja voimallisia tekemään asialle jotain. Kypsä henkilö on vapaa muuttumaan ja/tai antamaan pois asioita, jotka rikkovat suhdetta. Koska minä olen minä ja identiteettini lähde ei ole suhteessa, ei toisessa henkilössä, vaan Kristuksessa, pystymme tekemään asioita, jotka suojelevat suhdettamme menettämättä arvoamme, hukkaamatta itseämme.

1. Joh. 4:18 Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa.

Pelko ja rakkaus ovat toistensa vihollisia. Rakkaus ja yhteys karkottavat pelon suhteesta ja tuo meistä esiin parhaat puolemme. Kuoreen vetäytyminen/yhteyden katkeaminen tuntuu pelontäytteiseltä alueelta, joka taas saa meistä esiin pahimmat puolemme.

Ensisijainen avain luottamuksen rakentamisessa: Luottamus kasvaa, kun luomme turvallisen paikan, missä voimme kommunikoida toinen toisellemme totuuden ajatuksistamme, tunteistamme ja tarpeistamme. (Danny Silk, Relationship Core Track)

Gary Chapmanin kirja Rakkauden kielet antaa työkaluja, joiden avulla voimme oppia tunnistamaan, miten ihmissuhteemme toinen osapuoli kokee ja ymmärtää rakkauden, mikä asia viestittää hänelle, että hän on rakastettu. Nämä kielet kertovat myös, miten itse haluat tulla rakastetuksi. Katso kuva tekstin alla.

Huomioi sekä positiivinen että negatiivinen puoli. Jos olemme kokeneet ”huonoja ilmaisuja” alueilla, jotka ovat rakkauden kieliämme, olemme todennäköisesti menneet rikki enemmän, kuin jos huonot ilmaisut olisivat tulleet alueille, jotka eivät ole meille niin tärkeitä. Esimerkiksi kahta lasta pahoinpidellään fyysisesti, mutta kehutaan sanallisesti. Lapsi, jonka ensisijainen rakkauden kieli on vahvistavat sanat, kokee itsensä rakastetuksi, kun taas lapsi, jonka ensisijainen rakkauden kieli on fyysinen kosketus, menee samassa tilanteessa rikki eikä tunne itseään rakastetuksi.

AKTIVOINTI 1

• Onko elämässäni suhteita, joissa rakennan etäisyyttä ja syytän toista osapuolta?
• Annan anteeksi XX:lle (suhteen toinen osapuoli), että ….
• Teen parannuksen siitä, että syytin X:ää omasta valinnastani ottaa etäisyyttä.
• Valitsen ottaa vastuun omista reaktioistani.
• Valitsen X:n, koska valintani on yhteys.
• Opeta minua rakastamaan hyvin.

AKTIVOINTI 2

• Mikä on ensisijainen rakkaudenkielesi, entä toissijainen?
• Selvitä itsellesi, mikä on itse kunkin perheenjäsenesi ensisijainen rakkauden kieli (tai parhaan ystäväsi, vanhempiesi, jos asut kotona).

Jos tarvitset apua, googlaa: ”viisi rakkauden kieltä testi”. Sieltä löytyy parikin testiä itseäsi varten. Sitä kautta saat lisää avaimia, miten löytää muiden rakkaudenkieli. Gary Chapmanin kirja löytyy kirjastoista. Se on myös edelleen myynnissä.

JULISTA ÄÄNEEN

Kun ruokin rakkautta, jotta se voi tuoda esiin parhaan suhteessamme, hätistän samalla pelon pois rakkaudella.

XX puhun sinulle: ”rakastan sinua” sinua rakkauden kielelläsi näyttääkseni, kuinka paljon rakastan sinua.